W sobotę 3 lipca w hotelu Bornit Interferie SA rozpoczął się pierwszy z trzech turnusów letniego obozu treningowego organizowanych przez "Maraton Warszawski". O tym, że Szklarska Poręba ze swoim specyficznym mikroklimatem jest od dawna "mekką" sportowców, a zwłaszcza biegaczy długodystansowych, nie trzeba nikogo przekonywać.
Grupa około trzydziestu biegaczy i biegaczek pod okiem czteroosobowej kadry trenerskiej poznaje tajniki różnych metod treningowych. Organizatorem pobytu sportowców jest Marek Tronina z "Maratonu Warszawskiego". Uczestnicy to amatorzy, miłośnicy biegów długodystansowych, wśród nich jest też np. gwiazda telewizji TVN Krystian Zalejski. W tej chwili Krystian jest Gwiazdą programów kulinarnych TVN, a wcześniej był prywatnym kucharzem w Rezydencji Ambasadora Wielkiej Brytanii. Skończył technikum gastronomiczne, a później studia kulinarne na Akademii Rolniczej - jego praca dyplomowa dotyczyła kilkunastu odmian wegetarianizmu. Otwierał i pracował m.in. w restauracji "Splendido" we Wrocławiu i w warszawskiej "Fabryce Trzciny". Zdobywał też szlify w restauracjach we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Krystian ma żonę i 5-letnią córeczkę; przepada za wspinaczkami górskimi i dalekimi podróżami. Zwiedził m.in. Indie, Palestynę i Izrael. Jego największą kulinarną pasją jest czekolada. Nie jest to jedyny pobyt grupy biegaczy. Tradycyjnie w sierpniu Hotel Bornit będzie gościł biegaczy z Poznania pod opieką olimpijczyka Michała Bartoszka.