Regionalne rękodzieło oraz wielkanocne produkty spożywcze pojawiały się na jarmarku wielkanocnym zorganizowanym 16 marca. Wydarzenie to zostało przygotowane przez Miejski Ośrodek Kultury,
Sportu i Aktywności Lokalnej w Szklarskiej Porębie we
współpracy z Pubem „Kredens”. Przedsięwzięcie miało na celu
promocję
regionalnych
produktów i zwrócenie uwagi na dobra wytwarzane przez lokalnych
wystawców
Na jarmarku pojawiły się zapowiadane cuda i cudeńka, wyroby regionalne oraz nietuzinkowe przedmioty. Nie zabrakło również smakołyków i przysmaków domowej roboty (chleby żytnie i owsiane, miody, kiełbasy, smalce, przeróżne przetwory wykonane tradycyjnymi metodami „naszych babć”). Wśród kolorowych stoisk znalazły się, nie tylko pisanki wielkanocne, ale również wyroby ze szkła, ceramiki, zwierzaki filcaki, ekologiczna biżuteria, wyroby wykonane techniką decoupage oraz przytulanki zwane „paciaciakami”.
Dla najmłodszych odbiorców wydarzenia odbyły się nieodpłatne warsztaty edukacyjno – artystyczne pn.: „Od owieczki do niteczki”. Zabawa z filcem wytwarzanym z wełny owcy wrzosówki z hodowli Gospodarstwa Agroturystycznego „Kowalowe Skały” cieszyła się zainteresowaniem nie tylko ze strony dzieci, ale również rodziców.
Strzałem w dziesiątkę okazały się wielkanocne zabawy z przymrużeniem oka o intrygujących nazwach: „W pogoni za Zajączkiem Wielkanocnym” i „Turlaj Jajo!”. Pierwsza z nich polegała na znalezieniu przez dzieci jak największej ilości słodkich niespodzianek ukrytych wśród jarmarkowych stoisk. Druga zaś to zabawa turlania surowego jajka do celu za pomocą kija do minigolfa. Wygrywało niestłuczone jajo przyturlane najbliżej epicentrum narysowanego koła. Śmiechom nie było końca. Zwycięzcy otrzymali drobne upominki i słodkie nagrody.
W świąteczny nastrój wprowadziła nas piękna, słoneczna pogoda oraz melodie płynące z Katarynki Karkonoskiej pana Włodka...