×

Uwaga

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Podczas tegorocznej edycji święta smaku, zapachu i rękodzieła w Jeleniej Górze — 17. Wystawy Produktów Regionalnych Wyprodukowano pod Śnieżką — rozegra się pojedynek pomiędzy szefami domowej kuchni a zawodowymi kucharzami

Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. wraz z Powiatem Jeleniogórskim zaprasza 6 września 2019 r. na Plac Ratuszowy w sercu Jeleniej Góry. Będzie pachnieć miodami, serami, naturalnym wędlinami, przyprawami i chlebem. Wszystko za sprawą ponad stu wystawców z polskiej i czeskiej strony gór. Uczcie dla podniebienia, towarzyszyć będzie uczta dla oka, bowiem lokalni twórcy prezentować będą też efekty pracy swoich rąk. To prawdziwa gratka dla amatorów regionalnych pamiątek.

Dla ducha organizatorzy przewidzieli koncerty lokalnych kapel folkowych, kreatywne warsztaty dla dzieci oraz koncert gwiazdy - GOORALA.

Tradycyjnie przyznane zostaną też  Karkonoskie Jelonki za:

  • Najciekawszy Produkt Karkonoski
  • Karkonoski Produkt Spożywczy

Święto tego, co w Karkonoszach, Górach Izerskich i nieopodal mamy najlepszego nie jest jednak ograniczone terytorialnie. W bitwie może wziąć udział każdy — zarówno zespoły z naszego subregionu, jak i z Poznania, Wrocławia, czy Lublina. Ważne by w swoich potrawach wykorzystały produkt wyprodukowany pod Śnieżką, co rozumieć należy jako wytworzony nie dalej jak 100 km od Jeleniej Góry. Na etapie eliminacji organizatorzy czekają na receptury dań słodkich (deser) i wytrawnych (przekąska, przystawka, zupa lub danie główne) z użyciem produktu wyprodukowanego pod Śnieżką. Dania i sposób ich przygotowania należy opisać, sfotografować lub sfilmować.

Uwaga: dania nie mogą być pieczone, ani wymagające dłuższego schładzania.

Przesłane przepisy wraz ze zdjęciem do 14 sierpnia 2019 roku organizatorzy, Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego, będzie na bieżąco publikować na Facebooku (KARRPL).

Jury wyłoni 19 sierpnia 2019 r. czterech autorów – dwóch AMATORSKICH i dwóch ZAWODOWYCH, których organizator zaprosi do udziału w finale konkursu. Jury swój werdykt oprze na ocenie merytorycznej przepisów oraz na liczbie reakcji, komentarzy i udostępnień które zgromadził post zawierający zgłoszenie.

Kto okaże się zwycięzcą? Kto zaserwuje zgromadzonej publiczności najlepszą regionalną potrawę? O tym zdecyduje jury i zgromadzona publiczność!

Bitwę na smaki poprowadzi dziennikarz kulinarny Paweł Loroch, który również poprowadzi swoje show kulinarne.

Więcej o tym, jakże wyjątkowym wydarzeniu, na stronie organizatora — KARR S.A.

(źródło: KARR S.A.)