×

Uwaga

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Mistrzem Polski w Jedzeniu Żeberek został Marcin Ekiert – mieszkaniec Szklarskiej Poręby.

Aby wywalczyć ten zaszczytny tytuł musiał zjeść aż 3 kilogramy mięsa duszonego w warzywach. Zrobił to najszybciej i wygrał. Drugiemu w klasyfikacji Oskarowi Kowalczykowi z Cieplic kibicowali mama, brat i narzeczona Basia. Udało mu się zjeść 2,5 kg żeberek. Rewelacyjny rodzinny doping żony Beata, córki Natalii i Patrycji, z chóralnym wykonaniem własnej piosenki miał Leszek Holek. Rodzina wpierała go śpiewając m.in „Leszek chudy jest, lecz byk. Te żeberka zje więc w mig” . Mimo tego Panu Leszkowi nie udało się stanąć na podium. Trzeci w klasyfikacji był Janusz Popiołek. Zostawił na talerzu tylko 81 deko pysznych żeberek.

Mistrzostwa odbyły się w sobotę 28 sierpnia na terenie Parku Dinozaurów. Zawodnicy pochodzili z rejonu jeleniogórskiego oraz z Rawicza i Malborka. W mistrzowskim jury wyczyny uczestników oceniali: burmistrz Szklarskiej Poręby Arkadiusz Wichniak, Fred Flinston w kolorowym stroju i szef gastronomii w DinoParku Mateusz Murawski.

Nagrodami w imprezie były dostarczone przez sponsorów puszki pepsi i piwa ( po 200 szt. dla zwycięzcy, 50 szt. za drugie miejsce i 25 szt. za  trzecie miejsce) oraz pobyt z kolacją w Pałacu Staniszów i pakiety wstępu wraz biletami do Kina 5D i poczęstunkiem na terenie Dinoparku.

Imprezie towarzyszyła oprawa muzyczna i liczne konkursy dla dzieci. Obecni na imprezie goście mogli skorzystać również z pozostałych atrakcji Dinoparku - ścieżki edukacyjnej z ogromnymi figurami dinozaurów, DinoShopu oraz Kina 5 D. W promocji były oczywiście wielkie  porcje żeberek z zasmażaną kapustą. Honorowy patronat nad imprezą objął Burmistrz Szklarskiej Poręby. Patronat medialny zapewniły :Nowiny Jeleniogórskie, Gazeta Wyborcza i Muzyczne Radio. Impreza odbyła się dzięki sponsorom: Pepsi, Piast, Pałac Staniszów, Iglorenoma, Janex i Gronex.

Organizatorzy Mistrzostw- Park Dinozaurów w Szklarskiej Porębie - już dziś serdecznie zapraszają na kulinarne zmagania w przyszłym roku.