Historyczno-kulinarna książka regionalna, wygrała w przeglądzie literatury
W kategorii monografii i innych opracowań krajoznawczych I miejsce (ex aequo ze słownikiem z Suwalszczyzny) zajęła Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy Piotra Gryszela, Emila Mendyka i Przemysława Wiatera wydana przez jeleniogórskie Wydawnictwo AD REM w ubiegłym roku.
Ogólnopolski Przegląd Książki Krajoznawczej i Turystycznej po raz 29 wyłonił najciekawsze i najwartościowsze pozycje wydawnicze ukazujące piękna mozaikę kulturową Polski.
Organizowany przez Międzynarodowe Targi Poznańskie, samorząd województwa wielkopolskiego oraz Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze konkurs objęły patronatem: Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii, Polska Organizacja Turystyczna, Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Polskie Towarzystwo Wydawców Książek oraz Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. Wyróżniono 21 książek w 6 kategoriach. Pełna lista laureatów obejmuje także inną pozycję traktującą o naszym regionie — Zabytki Techniki na Dolnym Śląsku.
Źródło: Przegląd książki