W sobotę 30 kwietnia pod hasłem „JARMAJK” rozpoczęliśmy długi weekend majowy.
Skwer Radiowej Trójki odwiedzili lokalni rękodzielnicy i wystawcy. Mogliśmy skosztować izerskich miodów, domowych chlebów czy kupić oryginalną, wzorowaną na średniowiecznych kanonach biżuterię. Niezmiennym i stale rosnącym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty tym razem tematem przewodnim zajęć były techniki dawne tak jak toczenie na kole czy barwienie naturalne. Dla głodomorów czekała zupa „Parzybroda” sporządzona na prawdziwym palenisku według starodawnej receptury. Tak było w pierwszym dniu „JARMAJ-ku”, a w kolejnych majowych dniach mogliśmy uczestniczyć w zajęciach szermierskich prowadzonych przez Bjorna - Vikinga z dalekiej Północy, oraz robieniu naturalnych kosmetyków maści i kremów z ziół zbieranych z dzikich łąk izerskich . Codziennie odbywały się warsztaty tworzenia amuletów średniowiecznych prowadzone przez Thrimę.
Na poszukiwaczy regionalnych produktów , wzorów i smaków czekali lokalni wystawcy, a dla łasuchów naleśniki Vikinga z miodem lub czosnkiem niedźwiedzim.
/tekst MOKSiAL,
fot.Bartosz Wójcikiewicz/