Hotel Bornit zajął III miejsce w I Pucharze Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia, który odbył się 25 czerwca w Jeleniej Górze - Cieplicach.
W zawodach wzięło udział jedenaście 2-osobowych ekip, w tym team z Hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie w składzie : Katarzyna Kułaga, Przemysław Bąk. Kucharze grillowali co godzinę inny produkt, zaczynając filetem z kurczaka o godz. 14.00, poprzez pstrąga o godz. 15.00 i karkówkę wieprzową o godz. 16.00 „wyserwowano” łącznie 330 potraw.
Aby wynik konkursu grillowego był maksymalnie obiektywny skorzystano z zasad oceny Światowego Związku Barbecue, gdzie jury jest podzielone na jury techniczne złożone z grona profesjonalnych kucharzy, oceniających ekipy podczas pracy i degustując potrawy na stoiskach ekip, a także jury degustacyjne, które znajduje się w wyizolowanej części imprezy, nie mając kontaktu z zespołami oraz degustując potrawy serwowane w specjalnych, zakodowanych boksach. Suma punktów przyznanych przez Jury Degustacyjne i Techniczne jest wynikiem końcowym konkursu.
Końcowa klasyfikacja:
III miejsce – Hotel Bornit – Szklarska Poręba – nagroda 1000,00zł
II miejsce – SETKA Bar – Wrocław – nagroda 1500,00zł
I miejsce – Hotel Malinowy Dwór – Świeradów Zdrój – nagroda 2500,00zł oraz Puchar Prezydenta Miasta Jeleniej Góry.
Dodatkowo nagrodę, profesjonalnych zestawów akcesoriów grillowych, dla ekipy Hotelu BORNIT ufundował Patron imprezy dwutygodnik PRZYJACIÓŁKA, a wręczyła dziennikarka Anna Grzelczak.
Kucharzom z Hotelu Bornit serdecznie gratulujemy !
(źródło:http://ttg.com.pl)