Po kilkumiesięcznych przygotowaniach 1 sierpnia 2009 swoją działalność
rozpoczął Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska, projekt
marketingowy, którego celem jest promocja kuchni polskiej w jej
regionalnych smakach.
Dwanaście restauracji z Jeleniej Góry, Radomierza, Kowar, Karpacza,
Szklarskiej Poręby i Świeradowa tworzy atrakcyjny produkt turystyczny,
który wzbogaci ofertę Kotliny Jeleniogórskiej kreowanej na Kotlinę
Światła Energii i Dobrego Smaku.
Impreza inaugurująca funkcjonowanie „Szlaku” odbyła się w przepięknej scenerii Opałkowej Chaty w Jeleniej Górze, reprezentującej kuchnię małopolską, a pozostałe kuchnie na „Szlaku” to :
Kuchnia wielkopolska – serwowana w restauracji Przycup w Dolinie (Radomierz),
Kuchnia myśliwska – serwowana w hotelu SPA Jelenia Struga ( Kowary),
Kuchnia kresowa – lwowska – serwowana w hotelu Caspar w Jeleniej Górze –Cieplicach,
Kuchnia podlaska – serwowana w Gospodzie wedle Bucków w Jeleniej Górze – Jagniatkowie,
Kuchnia warmińsko – mazurska – serwowana w hotelu Biały Jar w Karpaczu,
Kuchnia mazowiecka – serwowana w Hotelu Szrenicowy Dwór w Szklarskiej Porębie,
Kuchnia śląska – serwowana w hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie,
Kuchnia podkarpacka – serwowana w hotelu Szrenica w Szklarskiej Porębie,
Kuchnia kujawsko – pomorska – serwowana w hotelu Gawra w Szklarskiej Porębie,
Kuchnia kaszubska – serwowana w restauracji Zapiecek w Świeradowie Zdroju,
Kuchnia bolesławiecka – serwowana w Opałkowej Chacie w Bolesławcu.
Każda z restauracji uczestniczących w projekcie zaprezentowała potrawy charakterystyczne dla regionu, który reprezentuje i ta prezentacja uświadomiła jaką wspaniałą gamę potraw mamy w rodzimej kuchni. A serwowano min : pierogi z grzybami i orzechami laskowymi, zupę z dyni (Mazowsze), grochówkę z pieczonymi piersiami gęsi (Kaszuby), dzyndzałki i pirogi z farszem rybnym (Warmia i Mazury), zupę królewską (Śląsk) , pieczeń po lwowsku (kuchnia kresowa) i wiele innych. Potrawy sprzedawane były dla licznej publiczności, a dochód w wysokości 3650,00zł przeznaczono na pomoc dla poszkodowanych w ostatniej powodzi mieszkańców gminy Mysłakowice.
Inauguracja Kulinarnego Szlaku była też okazją do pierwszej oficjalnej prezentacji kunsztu szefów kuchni zrzeszonych w Sudeckim Klubie Szefów. Ta inicjatywa Mariusza Tkaczyka (członka zarządu OSSKiC, szefa szefów hoteli Qubus) i Janusza Stańczyka przyczyni się do promocji Polskiej Kuchni i kunsztu polskich kucharzy.
Sudecki Klub Szefów planuje wiele działań aktywizujących środowisko gastronomiczne Sudetów jeszcze w tym roku na koniec sezonu grillowego odbędzie się Puchar Polski w Grillowaniu - 25 wrzesień 2009, Jelenia Góra-Cieplice i Wielką Galę Polskich Potraw Wigilijnych – 12 grudnia 2009.
Informacje : Janusz Stańczyk , tel.0601 339 125 , Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!