W klimatycznym Parku Ducha Gór w nocy z soboty na niedzielę (18/19.06) odbyła się Sobótka Świętojańska zorganizowana przez Stowarzyszenie Lokalni-Niebanalni w Szklarskiej Porębie.
Impreza rozpoczęła się wspólnym korowodem jej uczestników ze Skweru Radiowej Trójki, na którym od rana odbywał się zorganizowany przez Miejski Ośrodek Kultury Sportu i Aktywności Lokalnej-Jarmark Świętojański. Przy dźwiękach Walońskich bębnów i sobótkowych haseł maszerowały ukwiecone trzy pokolenia mieszkańców miasta.
Do atrakcji imprezy należały wspólne zabawy, konkurs na Szklarskoporębski Wypiek Świętojański oraz tradycyjne szukanie kwiatów paproci. Nie zabrakło oczywiście korowodu panien w wiankach, rzucania wianków do wody i późniejszego wyławiania ich przez kilku śmiałków. Wszystkim atrakcjom towarzyszyły dźwięki muzyki zespołu Sami Swoi.
Niezależne jury po ocenie wypieków zgłoszonych wcześniej do konkursu, za najbardziej Świętojańskie uznało dzieło kulinarne Agnieszki Fryt. Tuż po zachodzie słońca na uczestników czekał zachwycający spektakl Tancerzy Ognia i Światła IRRBLOSS.
Imprezie towarzyszyła promocja albumu Szklarska Poręba wydanego pod redakcją Grzegorza Sokolińskiego, wyd. Libra zawierającego zdjęcia autorstwa naszych lokalnych fotografów: Daniela Koszeli, Radosława Pelisiaka i Zygmunta Trylańskiego oraz tekst Przemysława Wiatera.
Każdy znalazł coś ciekawego dla siebie a o gastronomiczną cześć imprezy zadbała firma Tramp z Sobieszowa serwując przepyszne pierogi, mięsa i pieczone kiełbaski. O nastrojowe oświetlenie parku zadbali Tamara i Grzegorz Ulanowscy. Najbardziej wytrwali uczestnicy spotkania bawili się przy dźwiękach muzyki prawie do północy.
Festyn Sobótka świętojańska, czyli zwyczaje i obrzędy integrujące społeczność Szklarskiej Poręby zorganizowany w formule partnerskiej z Muzeum-Dom Braci C i G. Hauptmannów oraz Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej dofinansowany był ze środków z pożytku publicznego miasta Szklarska Poręba. Impreza otwierała też trzecią już edycję Festiwalu Ducha Gór – oferty imprez o charakterze kulturalnym, turystycznym i kulinarnym skierowanej zarówno do turystów jak i mieszkańców regionu.
(MOPS-MSL)