Żar z nieba w letnie przesilenie pomógł upiec pyszności ;-)
Najlepsze wypieki szklarskoporębskie ujawniły się podczas PRZESILENIA LETNIEGO, zorganizowanego przez Miejski Ośrodek Kultury i fundację ARS SUDETICA w Ogrodzie Ducha Gór. W szranki o przychylność podniebień i laur produktu lokalnego — tytułu nadawanego przez Lokalną Grupę Działania PARTNERSTWO DUCHA GÓR stanęli najlepsi wy-piekarze z miasta.
Ich wypieki mogli skosztować przybyli do jarmark świętojański mieszkańcy i goście Szklarskiej Poręby, z czego chętnie korzystali. Zgodnie z publicznością, jury w składzie: Małgorzata Rychter-Urbańska, Dorota Ferens oraz Dorota Chudoba, wybrało najlepsze wypieki.
Wyróżnienie za chlebek regionalny otrzymała Beata Miesiąc z Henrykowa Lubańskiego.
Trzecim miejscem został uhonorowany Marcin Kosmala z restauracji KRYSZTAŁOWA ze Szklarskiej Poręby.
Miejsce II zajęły rogaliki karkonoskie wypieczone przez państwa Stawniaków z szklarskoporębskiej piekarni POD ZEGAREM.
Zwycięzcą konkursu okazał się zdrowy chlebek wystawiony do konkursu przez Joannę Lelakowską z piekarni U BACY ze Szklarskiej Poręby.
Ten wypiek charakteryzował się wyśmienitym smakiem, wzbogaconym przez zdrowe dodatki: ziarna dyni, zboża i nasiona czarnuszki. Dodatkowym walorem była prezentacja wyrobu w regionalnym anturażu.
Gratulacje dla wszystkich uczestników! To budujące, że w Szklarskiej Porębie są ludzie, którzy wiedzą, jak zdrowo i smacznie wykorzystać piec :).